Tilia europaea 'Pallida' (Koningslinde)

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken
Huidige hoogte
400 cm
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Bloeikleur
Geel,Groen
Bloeiperiode
Mei, Juni
Omtrek stam
50 cm - 60 cm
Wintergroen
Nee
€ 1.600,00
De verzendkosten voor dit product bedragen €500.00

Tilia europaea 'Pallida' (Koningslinde) 
De koningslinde is een lindeboom die speciaal ter ere van de troonwisseling wordt geplant. De eerste koningslindes werden geplant toen prinses Wilhelmina op 6 september 1986 koningin werd. In 1970 werd de koningslinde ook wel 'Pallida' genoemd. De koningslinde werd gekweekt door een plant van de Hollandse linde te gebruiken. De koningslinde wordt ook wel Tilia europaea Pallida genoemd. 

Specificatie koningslinde 
Wanneer je de boom in categorieën plaatst, dan kan de koningslinde in de categorie piramidebomen geplaatst worden. Deze boom wordt ook vaak als lei lindeboom toegepast. Het is een geschikte boom voor de middelgrote en grote tuin. De boom is bestand tegen vrieskou van -20 graden. De koningslinde is een solitaire boom, wat betekent dat de boom heel goed alleen kan staan, maar ook in een groep of rij geplant kan worden. De koningslinde is een meerjarige boom. De boom kan harde wind verdragen. De koningslinde is een snelgroeiende boom. 

Groei en bloei van koningslinde 
De koningslinde groeit met een krachtige groeiwijze uit tot een boom met eerst een spitse top. Later wordt dat een piramidevormige kroon met hartvormig groen blad. De takken zijn geelbruin, maar worden op den duur bruinrood. Eerst is de bast dun. Later ontstaan er diepe groeven. Rond de stam vormt zich niet of nauwelijks wortelopslag. Opvallend aan de koningslinde is het lichtgroene blad met een geelachtige groene onderzijde. De bladvoet is iets hartvormig. De bladstelen zijn rood. De bloeiperiode is in de zomer in de maanden juni en juli. 

Planten van de koningslinde
De koningslinde kan in alle grondsoorten geplant worden. De zaaitijd is van oktober tot april. De boom kan het beste geplant worden in de halfschaduw of de zon. In de zomer wordt de koningslinde geleverd met een pot en doorgroeikluit. In de winter met een kale wortel en een kluit. Het planten van een koningslinde moet zorgvuldig en vakkundig gebeuren. Je moet er niet aan denken dat de boom scheef gaat groeien. Gelukkig kan er bij de aanschaf van de boom goede service geleverd worden. Bij Bomenplein.nl is het mogelijk om bij de levering van de koningslinde de boom aan te laten planten. Zo kunt u na de bestelling zorgeloos genieten.

Verzorging koningslinde 
Vooral de eerste jaren is het van belang dat een boom goed bemest wordt. Stenen of een dikke laag grind worden slecht verdragen, omdat de boomwortels worden afgesloten van voldoende zuurstof. De koningslinde moet voldoende voedsel en water kunnen krijgen. Organische meststoffen zijn aan te bevelen, want ze verbeteren de bodem en de voedingsstoffen worden geleidelijk afgegeven. Het is belangrijk om de stam vrij te houden van te lage zijtakken. Het is belangrijk om de koningslinde jaarlijks tussen oktober en maart te snoei. Verwijder daarnaast in juni de lage takken. 

Aanschaffen koningslinde 
Bent u ook van plan om zo'n koninklijke boom aan te schaffen? Bij Bomenplein.nl zijn deze prachtige bomen te koop. Bomenplein.nl staat voor een prachtig buitenleven. Bomen kunnen in heel Nederland geleverd worden. Heeft u zin in zo'n prachtige boom op uw laan of in uw tuin? Bestel dan direct een koningslinde bij Bomenplein.nl en geniet zorgeloos van de service die Bomenplein.nl biedt.

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken

Aanplant service

Onze ervaren hoveniers zorgen ervoor dat uw gekochte boom snel en vakkundig bij u thuis wordt geplaatst. Zo bent u er zeker van dat de boom goed wordt geplant en aanslaat in zijn nieuwe omgeving. Het blijft tenslotte een levend organisme die met zorg moet worden behandeld. We bepalen samen met u of de beoogde plantplaats geschikt is en indien nodig adviseren wij u graag met het bepalen van andere mogelijke plantplaatsen.

All-in aanplantservice

Om het aanslaan en de groei van uw boom te bevorderen verbeteren wij de groeiplaats van de boom. We mengen de meegeleverde aanplantgrond met de uitgegraven grond. Dit mengsel verbetert de bodemstructuur, activeert het bodemleven en buffert het water. Onze aanplantgrond is verrijkt met de juiste voedingsstoffen. Optimale condities dus voor een goede groei en uitbundige bloei van de boom. De boom wordt na de aanplant stevig vastgemaakt met spanbanden aan boompalen. Dit zorgt voor een rechte groei van de boom en voorkomt wortelbreuk.

In de volle grond

Wij planten de boom in de volle grond. Indien de beoogde plantplaats is bestraat of begroeid, maak deze dan eerst vrij van alle obstakels en zorg voor voldoende ruimte voor het plantgat (kluitomvang + 1/3 kluitomvang). Als er ook wortels of stronken aanwezig zijn, wees dan tijdens het verwijderen wel voorzichtig met eventuele leidingen in de grond! Na de aanplant kunt u natuurlijk weer eventuele bestrating terugplaatsen.

Waarom bomen snoeien?

Een boom vereist verzorging. Een onderdeel daarvan is het snoeien van de boom. Er zijn verschillende redenen voor waarom dat (tijdig) moet gebeuren.

Het voorkomen of bestrijden van aantasting of ziektes

Zwakke takken, wonden of beschadigde delen kunnen een boom kwetsbaar maken. Een verzwakte boom is vatbaar en vaak ook aantrekkelijk voor uiteenlopende ziekteverwekkers. Met het snoeien kunnen dode, zwakke en zieke takken worden weggehaald. De aandoening kan hiermee worden aangepakt en kan zich niet verder in de boom verspreiden. Hiermee wordt dus niet alleen de aanblik van de boom verfraaid, de boom kan zich beter herstellen en blijft langer gezond.

Bomen snoeien voor bloei en vruchtvorming

Fruitbomen geven meer vruchten als zij regelmatig gesnoeid worden. Door het jaarlijks terug knippen van de zijtakken van bijvoorbeeld een appel- of perenboom groeien er steeds meer zijtakjes waar de vruchten aankomen. Hoe meer zijtakjes, des te meer fruitopbrengst.

Snoeien om groei te beperken

Met het snoeien van bomen kan de groei beperkt worden. Het kan nodig zijn om ruimte te behouden. Zo kunnen grote, omvangrijke bomen al snel veel zonlicht wegnemen waardoor kleinere struiken en planten hierdoor te weinig zon krijgen. Ook voorkom je met het weghalen van takken als deze langs elkaar gaan schuren het beschadigen van de bast. Knip daarom bij kruisende takken er altijd een weg en kies hierbij bij voorkeur de meest zwakke tak.

Snoeien voor een mooie vorm

Strak in vorm gesnoeide struiken spelen een belangrijke rol in veel tuinontwerpen. Om een snoeivorm in model te houden is het belangrijk regelmatig te snoeien. Soms is het gewoon nodig om een boom te snoeien omdat deze anders te groot wordt en te veel ruimte gaat innemen.

Beste tijd voor een correcte snoei

Niet alle bomen worden op hetzelfde moment en op dezelfde manier gesnoeid. De beste snoeiperiode hangt af van de boomsoort en vooral het type snoei. In de winter is van bladverliezende bomen de structuur van de takken goed te zien. Voor sommige boom- en plantensoorten is het echter beter om te wachten na de vorst in het voorjaar om vorstschade te voorkomen. Op het internet kan men snoeikalenders raadplegen voor de beste tijd van de snoei. Ook is er op het internet veel informatie beschikbaar over de juiste aanpak van het snoeiwerk per boom- of plantensoort. Heb je echter geen idee hoe te snoeien, dan is het raadzaam om het snoeien over te laten aan de vakman.