Tilia europaea 'Pallida' (Linde)

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken
Huidige hoogte
350 cm
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Bloeikleur
Groen
Bloeiperiode
April, Mei
Omtrek stam
12 cm - 14 cm
Wintergroen
Nee
€ 94,95
De verzendkosten voor dit product bedragen €29.00

Tilia europaea ‘Palida’ (koningslinde/Hollandse linde/leilinde)


De Tilia europaea ‘Palida’ is een boom die erg groot en breed kan worden. In Nederland kennen we hem als koningslinde, Hollandse linde en leilinde. De linde is een typische Hollandse boom die al eeuwenlang in ons land voorkomt. U treft deze boom tegenwoordig vooral aan in aangelegde parken of lanen in Europa. De Tilia europaea ‘Palida’ wordt in onze tuinen vooral veel als leiboom gebruikt en is dan ook een ideale boom om te veel zon en ongewenste blikken buiten te houden. De koningslinde heeft een lichtgroen, hartvormig blad en bloeit in juni en juli witgele bloemen in tuilen. Tijdens de bloei is de boom op zijn mooist. De zoete geur van de bloemen trekt bijen en vlinders aan.

Kenmerken Tilia europaea ‘Palida’
Standplaats: zon, halfschaduw
Bloeiperiode: juni/juli
Bloemen: kleine zoetgeurende witgele bloemen 
Vruchten: rond, grijsbruin en behaard en gevleugeld
Blad: geelachtig groen, 6 tot 10 centimeter hartvormig blad, in de herfst: geel 
Winterhard: ja
Wintergroen: nee

Groei en bloei Tilia europaea ‘Palida’
De koningslinde heeft een doorgaande rechte stam met schuin opgaande takken. De jonge twijgen hebben eerst een geelbruine kleur maar verkleuren al snel naar bruinrood. De kroon van de jonge boom heeft in het begin nog een spits toelopende top, maar deze wordt naarmate hij ouder wordt stomper. De bladeren van de Tilia europaea ‘Palida’ zijn lichtgroen van kleur. Ze hebben een iets hartvormige bladvoet en een rode bladsteel. De onderkant van het blad kleurt heeft een geelgroene kleur. In juni/juli krijgt de boom witgele bloemen. De bloemen verspreiden een aantrekkelijke zoete geur. De zacht behaarde ronde vruchtjes van de lindeboom hebben een grijsbruine kleur en zijn gevleugeld. In het najaar verliest de koningslinde zijn blad. 

Tilia europaea ‘Palida’ aanplanten
Wij kunnen ons voorstellen dat u wel hulp kunt gebruiken bij het aanplanten van uw Tilia europaea ‘Palida’. Met onze speciale aanplantservice helpen wij u uit de brand. Wij kunnen deze taak geheel van u overnemen. Uw leilinde of koningslinde wordt snel en professioneel door onze ervaren hoveniers in uw tuin geplaatst. U hebt er geen omkijken naar en wij voorzien u van alle advies om uw nieuwe Tilia europaea ‘Palida’ op een goede manier aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen. 

Verzorging Tilia europaea ‘Palida’
In juni kunnen de te lage zijtakken op de stam van de Tilia europaea ‘Palida’ worden gesnoeid. De leilinde moet jaarlijks worden gesnoeid. U kunt dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar doen. Hoe later u het snoeien doet, hoe dichter de groei van de takken en hoe groter de bescherming tegen de zon en inkijk. 

Tilia europaea ‘Palida’ kopen?
Overweegt u een grote boom als de Tilia europaea “Palida’ te kopen, dan bent u bij Bouwman Bomenplein aan het juiste adres. Wij halen onze bomen vers uit onze kwekerij en regelen het transport met eigen vervoer snel bij u thuis. We kunnen hem zelfs vakkundig in uw tuin plaatsen als u gebruik maakt van onze voordelige aanplantservice. Daarbij krijgt u van ons nog eens 100 procent garantie op al onze groenproducten. Koop daarom nu uw Tilia europaea ‘Palida’ bij Bomenplein.nl.

 

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken

Aanplantservice

U wilt een mooie plant of boom in uw tuin plaatsen, maar het ontbreekt u aan tijd of misschien wel de knowhow? Onze ervaren hoveniers nemen u deze klus graag uit handen! Wanneer u uw keuze voor een plant of boom uit ons ruime assortiment heeft gemaakt, kunt u direct bij uw bestelling kiezen voor onze service, onze uiterst voordelige aanplantservice of onze all-in aanplantservice met extra’s. 

Aanplantservice
Bij het planten van een plant of boom komt veel kijken. Zo is de kwaliteit van de bodem en de grondsoort bepalend of de boom zich er goed gaat voelen. Een boom is een levend organisme en heeft behoefte aan de nodige zorg. Een belangrijke factor voor het welzijn van de boom is bijvoorbeeld de standplaats. Is daar veel licht of juist veel schaduw? Vangt de boom er veel wind op of staat hij goed beschut? Ook dient men rekening te houden met bijkomende zaken. Zo moet men rekening houden met fors groeiende bomen die mogelijk na verloop van tijd overlast zouden kunnen bezorgen bij de buren. Ook kunnen de wortels van bomen schade aanrichten aan ondergrondse kabels, leidingen, bestratingen en vijvers. De medewerkers van Bomenplein kunnen u adviseren bij de keuze van een plant of boom. Naast het in de grond plaatsen van uw plant of boom kunnen zij u van dienst zijn met advies over de standplaatsinrichting en juiste verzorging. U zult jarenlang kunnen genieten van de volle bloei en groei van een sterke en gezonde boom. 

All-in aanplantservice
Met onze all-in aanplantservice wordt u plant of boom niet alleen vakkundig geplant, maar wordt ook gekeken naar de bodemomstandigheden. Onze hoveniers mengen de uitgegraven grond met speciale aanplantgrond. Het bestaat uit een speciaal mengsel met de juiste voedingstoffen voor uw plant of boom en zorgt voor verbetering van de bodemstructuur. Dit zorgt ervoor dat de boom zich snel in de nieuwe omgeving thuis gaat voelen en daardoor snel aanslaat. Een goede bodem zorgt voor een goede groei en uitbundige bloei. Uw boom wordt stevig vastgezet met spanbanden aan boompalen om een rechte groei te bevorderen en bovendien voorkomt het wortelbreuk.

Kosten aanplantservice
Wij zijn graag duidelijk over de kosten van onze aanplantservice. Bij al onze groenproduct staan onze verzendkosten met de kosten voor de aanplantservice duidelijk bij het product vermeld. Een bestelling boven 850 euro wordt gratis bij u thuis afgeleverd, ongeacht waar u in Nederland woont. De kosten voor de aanplantservice worden bepaald door de grootte van de stamomtrek van de boom of plant. Zo kost de aanplantservice voor een plant met een stamomtrek van 6 tot 8 centimeter 35 euro en wordt dit 175 euro voor een boom met een stamomtrek van 25 tot 30 centimeter. We hebben ook bomen met een grotere stam in ons assortiment. Informatie over de kosten voor de aanplantservice van deze bomen krijgt u van ons op aanvraag. Ook kunt u altijd met al uw vragen terecht bij onze klantenservice. Uw plant of boom met aanplantservice kan binnen 10 werkdagen worden bezorgd en geplant. Wij maken samen met u een afspraak over de exacte bezorgdatum. Onze groeigarantie geldt voor al onze groenproducten. Vraag ons naar de voorwaarden en garantiebepalingen. 

Belangrijke voorwaarden
Om gebruik te maken van onze aanplantservice dient u zelf enkele voorbereidingen te treffen. Het is belangrijk om voor onderstaande zaken te zorgen, zodat wij snel en vakkundig uw plant en boom kunnen plaatsen. 

Dit is wat wij vragen:
• De standplaats voor de plant of boom moet voor de hovenier van Bomenplein goed bereikbaar zijn. Bomen of planten mogen en kunnen door de hoveniers niet door het huis vervoerd worden. Het is belangrijk dat onze bomen of planten zonder beletsel naar de aanplantplek gebracht kunnen worden om een optimale conditie van de boom te kunnen waarborgen. 
• Kies voor een standplaats waar de plant of boom voldoende zonlicht krijgt. 
• De plaats waar de boom geplaatst wordt, moet vrij zijn van bekabeling, puin, grind, stenen, oude wortels, stronken et cetera. De grond moet minimaal 50 centimeter diep ‘schoon’ zijn van dit alles. 
• De grond waar de plant of boom geplaatst wordt moet goed waterdoorlatend zijn. 

Heeft u vragen over de voorwaarden, neem dan contact op met onze servicemedewerkers. Zij zullen u graag van alle benodigde informatie voorzien. 

Waarom bomen snoeien?

Een boom vereist verzorging. Een onderdeel daarvan is het snoeien van de boom. Er zijn verschillende redenen voor waarom dat (tijdig) moet gebeuren.

Het voorkomen of bestrijden van aantasting of ziektes

Zwakke takken, wonden of beschadigde delen kunnen een boom kwetsbaar maken. Een verzwakte boom is vatbaar en vaak ook aantrekkelijk voor uiteenlopende ziekteverwekkers. Met het snoeien kunnen dode, zwakke en zieke takken worden weggehaald. De aandoening kan hiermee worden aangepakt en kan zich niet verder in de boom verspreiden. Hiermee wordt dus niet alleen de aanblik van de boom verfraaid, de boom kan zich beter herstellen en blijft langer gezond.

Bomen snoeien voor bloei en vruchtvorming

Fruitbomen geven meer vruchten als zij regelmatig gesnoeid worden. Door het jaarlijks terug knippen van de zijtakken van bijvoorbeeld een appel- of perenboom groeien er steeds meer zijtakjes waar de vruchten aankomen. Hoe meer zijtakjes, des te meer fruitopbrengst.

Snoeien om groei te beperken

Met het snoeien van bomen kan de groei beperkt worden. Het kan nodig zijn om ruimte te behouden. Zo kunnen grote, omvangrijke bomen al snel veel zonlicht wegnemen waardoor kleinere struiken en planten hierdoor te weinig zon krijgen. Ook voorkom je met het weghalen van takken als deze langs elkaar gaan schuren het beschadigen van de bast. Knip daarom bij kruisende takken er altijd een weg en kies hierbij bij voorkeur de meest zwakke tak.

Snoeien voor een mooie vorm

Strak in vorm gesnoeide struiken spelen een belangrijke rol in veel tuinontwerpen. Om een snoeivorm in model te houden is het belangrijk regelmatig te snoeien. Soms is het gewoon nodig om een boom te snoeien omdat deze anders te groot wordt en te veel ruimte gaat innemen.

Beste tijd voor een correcte snoei

Niet alle bomen worden op hetzelfde moment en op dezelfde manier gesnoeid. De beste snoeiperiode hangt af van de boomsoort en vooral het type snoei. In de winter is van bladverliezende bomen de structuur van de takken goed te zien. Voor sommige boom- en plantensoorten is het echter beter om te wachten na de vorst in het voorjaar om vorstschade te voorkomen. Op het internet kan men snoeikalenders raadplegen voor de beste tijd van de snoei. Ook is er op het internet veel informatie beschikbaar over de juiste aanpak van het snoeiwerk per boom- of plantensoort. Heb je echter geen idee hoe te snoeien, dan is het raadzaam om het snoeien over te laten aan de vakman.