Ginkgo biloba (Japanse notenboom)

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken
Huidige hoogte
250 cm
Stamhoogte
220 cm
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Omtrek stam
12 cm - 14 cm
Wintergroen
Nee
Leverperiode
Februari
€ 325,00

Ginkgo biloba (Japanse notenboom) 

De Ginkgo biloba is een boom uit de ginkgofamilie (Ginkgoaceae). Hoewel deze soort oorspronkelijk uit Centraal China komt, staat hij bij ons bekend als Japanse notenboom. Ook wordt hij tempelboom genoemd, omdat de boom al eeuwenlang in Japan en China wordt aangeplant als tempelboom. Andere benamingen voor de ginkgo biloba zijn waaierboom, eendenpootboom en kortweg ginkgo. De ongeveer 300 miljoen jaar oude boom is de oudste levende boomsoort op aarde. In de Chinese geneeskunde wordt het ginkgoblad al meer dan 5000 gebruikt voor ondersteuning van de gezondheid. In China en Japan is de boom heilig. Het is al met al een bijzondere boom en staat symbool voor ‘het eeuwige leven’.  

Groei en bloei ginkgo biloba 
De ginkgo biloba is een langzaam groeiende boom en kan wel 1000 jaar oud worden. Eigenlijk is het een naaldboom, maar de bladeren zijn vergroeid tot een zeer decoratieve waaiervormige, onbehaarde, lichtgroene bladvorm. In de herfst krijgen de bladeren een opvallend goudgele kleur. Ginkgo is afgeleid van het Japanse ginkyo en de Nederlandse vertaling daarvan is zilveren abrikoos. Dit verwijst naar het uiterlijk de vrucht van de boom. Het is echter geen vrucht. Botanisch gezien zijn het zaden. De zaden hebben de vorm van een abrikoos en hebben een zilveren gloed. Het kan wel 20 tot 50 jaar duren voordat de boom vruchten draagt. Biloba betekent twee lobben en verwijst naar de vorm van de bladeren. 

Ginkgo biloba aanplanten 
De kleine ginkgo biloba soorten zijn zeer geschikt om in een kleine tuin aan te planten. Deze kleine boompjes doen het ook goed op het terras en balkon. Het voordeel van de ginkgo is dat hij winterhard is en in de winter gewoon buiten kan blijven staan. Het jonge boompje kan het beste ondersteund worden aan een stok om scheefgroei te voorkomen. Wij geven u graag advies hoe u de ginkgo biloba het beste kunt aanplanten. U kunt hiervoor gebruik maken van onze aanplantservice. 

Verzorging ginkgo biloba 
De ginkgo houdt van een zonnige plaats. Het is een niet veel eisende boomsoort. Hoewel hij de voorkeur geeft aan een vochtige, diepe en goed doorlatende grond, past hij zich gemakkelijk aan. Hij is bestand tegen droogte, hitte, luchtvervuiling en heeft een goede weerstand tegen schimmels, ziektes, insectplagen en dergelijke. Hij gedijt dan ook prima in een stadstuintje. 

Ginkgo biloba kopen? 
U wilt een ginkgo biloba kopen en zeker zijn van de beste kwaliteit? Bij Bomenplein.nl krijgt u gegarandeerd de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Wij leveren de ginkgo biloba rechtstreeks van gespecialiseerde kwekers. Om de kwaliteit van de boom te onderstrepen leveren wij de boom met groeigarantie. U kunt ook gebruik maken van onze aanplantservice. Heeft u vragen, dan staan wij u natuurlijk graag te woord.

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken

Aanplantservice

U wilt een mooie plant of boom in uw tuin plaatsen, maar het ontbreekt u aan tijd of misschien wel de knowhow? Onze ervaren hoveniers nemen u deze klus graag uit handen! Wanneer u uw keuze voor een plant of boom uit ons ruime assortiment heeft gemaakt, kunt u direct bij uw bestelling kiezen voor onze service, onze uiterst voordelige aanplantservice of onze all-in aanplantservice met extra’s. 

Aanplantservice
Bij het planten van een plant of boom komt veel kijken. Zo is de kwaliteit van de bodem en de grondsoort bepalend of de boom zich er goed gaat voelen. Een boom is een levend organisme en heeft behoefte aan de nodige zorg. Een belangrijke factor voor het welzijn van de boom is bijvoorbeeld de standplaats. Is daar veel licht of juist veel schaduw? Vangt de boom er veel wind op of staat hij goed beschut? Ook dient men rekening te houden met bijkomende zaken. Zo moet men rekening houden met fors groeiende bomen die mogelijk na verloop van tijd overlast zouden kunnen bezorgen bij de buren. Ook kunnen de wortels van bomen schade aanrichten aan ondergrondse kabels, leidingen, bestratingen en vijvers. De medewerkers van Bomenplein kunnen u adviseren bij de keuze van een plant of boom. Naast het in de grond plaatsen van uw plant of boom kunnen zij u van dienst zijn met advies over de standplaatsinrichting en juiste verzorging. U zult jarenlang kunnen genieten van de volle bloei en groei van een sterke en gezonde boom. 

All-in aanplantservice
Met onze all-in aanplantservice wordt u plant of boom niet alleen vakkundig geplant, maar wordt ook gekeken naar de bodemomstandigheden. Onze hoveniers mengen de uitgegraven grond met speciale aanplantgrond. Het bestaat uit een speciaal mengsel met de juiste voedingstoffen voor uw plant of boom en zorgt voor verbetering van de bodemstructuur. Dit zorgt ervoor dat de boom zich snel in de nieuwe omgeving thuis gaat voelen en daardoor snel aanslaat. Een goede bodem zorgt voor een goede groei en uitbundige bloei. Uw boom wordt stevig vastgezet met spanbanden aan boompalen om een rechte groei te bevorderen en bovendien voorkomt het wortelbreuk.

Kosten aanplantservice
Wij zijn graag duidelijk over de kosten van onze aanplantservice. Bij al onze groenproduct staan onze verzendkosten met de kosten voor de aanplantservice duidelijk bij het product vermeld. Een bestelling boven 850 euro wordt gratis bij u thuis afgeleverd, ongeacht waar u in Nederland woont. De kosten voor de aanplantservice worden bepaald door de grootte van de stamomtrek van de boom of plant. Zo kost de aanplantservice voor een plant met een stamomtrek van 6 tot 8 centimeter 35 euro en wordt dit 175 euro voor een boom met een stamomtrek van 25 tot 30 centimeter. We hebben ook bomen met een grotere stam in ons assortiment. Informatie over de kosten voor de aanplantservice van deze bomen krijgt u van ons op aanvraag. Ook kunt u altijd met al uw vragen terecht bij onze klantenservice. Uw plant of boom met aanplantservice kan binnen 10 werkdagen worden bezorgd en geplant. Wij maken samen met u een afspraak over de exacte bezorgdatum. Onze groeigarantie geldt voor al onze groenproducten. Vraag ons naar de voorwaarden en garantiebepalingen. 

Belangrijke voorwaarden
Om gebruik te maken van onze aanplantservice dient u zelf enkele voorbereidingen te treffen. Het is belangrijk om voor onderstaande zaken te zorgen, zodat wij snel en vakkundig uw plant en boom kunnen plaatsen. 

Dit is wat wij vragen:
• De standplaats voor de plant of boom moet voor de hovenier van Bomenplein goed bereikbaar zijn. Bomen of planten mogen en kunnen door de hoveniers niet door het huis vervoerd worden. Het is belangrijk dat onze bomen of planten zonder beletsel naar de aanplantplek gebracht kunnen worden om een optimale conditie van de boom te kunnen waarborgen. 
• Kies voor een standplaats waar de plant of boom voldoende zonlicht krijgt. 
• De plaats waar de boom geplaatst wordt, moet vrij zijn van bekabeling, puin, grind, stenen, oude wortels, stronken et cetera. De grond moet minimaal 50 centimeter diep ‘schoon’ zijn van dit alles. 
• De grond waar de plant of boom geplaatst wordt moet goed waterdoorlatend zijn. 

Heeft u vragen over de voorwaarden, neem dan contact op met onze servicemedewerkers. Zij zullen u graag van alle benodigde informatie voorzien. 

Waarom bomen snoeien?

Een boom vereist verzorging. Een onderdeel daarvan is het snoeien van de boom. Er zijn verschillende redenen voor waarom dat (tijdig) moet gebeuren.

Het voorkomen of bestrijden van aantasting of ziektes

Zwakke takken, wonden of beschadigde delen kunnen een boom kwetsbaar maken. Een verzwakte boom is vatbaar en vaak ook aantrekkelijk voor uiteenlopende ziekteverwekkers. Met het snoeien kunnen dode, zwakke en zieke takken worden weggehaald. De aandoening kan hiermee worden aangepakt en kan zich niet verder in de boom verspreiden. Hiermee wordt dus niet alleen de aanblik van de boom verfraaid, de boom kan zich beter herstellen en blijft langer gezond.

Bomen snoeien voor bloei en vruchtvorming

Fruitbomen geven meer vruchten als zij regelmatig gesnoeid worden. Door het jaarlijks terug knippen van de zijtakken van bijvoorbeeld een appel- of perenboom groeien er steeds meer zijtakjes waar de vruchten aankomen. Hoe meer zijtakjes, des te meer fruitopbrengst.

Snoeien om groei te beperken

Met het snoeien van bomen kan de groei beperkt worden. Het kan nodig zijn om ruimte te behouden. Zo kunnen grote, omvangrijke bomen al snel veel zonlicht wegnemen waardoor kleinere struiken en planten hierdoor te weinig zon krijgen. Ook voorkom je met het weghalen van takken als deze langs elkaar gaan schuren het beschadigen van de bast. Knip daarom bij kruisende takken er altijd een weg en kies hierbij bij voorkeur de meest zwakke tak.

Snoeien voor een mooie vorm

Strak in vorm gesnoeide struiken spelen een belangrijke rol in veel tuinontwerpen. Om een snoeivorm in model te houden is het belangrijk regelmatig te snoeien. Soms is het gewoon nodig om een boom te snoeien omdat deze anders te groot wordt en te veel ruimte gaat innemen.

Beste tijd voor een correcte snoei

Niet alle bomen worden op hetzelfde moment en op dezelfde manier gesnoeid. De beste snoeiperiode hangt af van de boomsoort en vooral het type snoei. In de winter is van bladverliezende bomen de structuur van de takken goed te zien. Voor sommige boom- en plantensoorten is het echter beter om te wachten na de vorst in het voorjaar om vorstschade te voorkomen. Op het internet kan men snoeikalenders raadplegen voor de beste tijd van de snoei. Ook is er op het internet veel informatie beschikbaar over de juiste aanpak van het snoeiwerk per boom- of plantensoort. Heb je echter geen idee hoe te snoeien, dan is het raadzaam om het snoeien over te laten aan de vakman.