Ginkgo biloba (Japanse notenboom)

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken
Huidige hoogte
220 cm
Standplaats
Zon, Halfschaduw
Omtrek stam
12 cm - 14 cm
Wintergroen
Nee
€ 375,00
De verzendkosten voor dit product bedragen €29.00

Ginkgo biloba (Japanse notenboom) 

De Ginkgo biloba is een boom uit de ginkgofamilie (Ginkgoaceae). Hoewel deze soort oorspronkelijk uit Centraal China komt, staat hij bij ons bekend als Japanse notenboom. Ook wordt hij tempelboom genoemd, omdat de boom al eeuwenlang in Japan en China wordt aangeplant als tempelboom. Andere benamingen voor de ginkgo biloba zijn waaierboom, eendenpootboom en kortweg ginkgo. De ongeveer 300 miljoen jaar oude boom is de oudste levende boomsoort op aarde. In de Chinese geneeskunde wordt het ginkgoblad al meer dan 5000 gebruikt voor ondersteuning van de gezondheid. In China en Japan is de boom heilig. Het is al met al een bijzondere boom en staat symbool voor ‘het eeuwige leven’.  

Groei en bloei ginkgo biloba 
De ginkgo biloba is een langzaam groeiende boom en kan wel 1000 jaar oud worden. Eigenlijk is het een naaldboom, maar de bladeren zijn vergroeid tot een zeer decoratieve waaiervormige, onbehaarde, lichtgroene bladvorm. In de herfst krijgen de bladeren een opvallend goudgele kleur. Ginkgo is afgeleid van het Japanse ginkyo en de Nederlandse vertaling daarvan is zilveren abrikoos. Dit verwijst naar het uiterlijk de vrucht van de boom. Het is echter geen vrucht. Botanisch gezien zijn het zaden. De zaden hebben de vorm van een abrikoos en hebben een zilveren gloed. Het kan wel 20 tot 50 jaar duren voordat de boom vruchten draagt. Biloba betekent twee lobben en verwijst naar de vorm van de bladeren. 

Ginkgo biloba aanplanten 
De kleine ginkgo biloba soorten zijn zeer geschikt om in een kleine tuin aan te planten. Deze kleine boompjes doen het ook goed op het terras en balkon. Het voordeel van de ginkgo is dat hij winterhard is en in de winter gewoon buiten kan blijven staan. Het jonge boompje kan het beste ondersteund worden aan een stok om scheefgroei te voorkomen. Wij geven u graag advies hoe u de ginkgo biloba het beste kunt aanplanten. U kunt hiervoor gebruik maken van onze aanplantservice. 

Verzorging ginkgo biloba 
De ginkgo houdt van een zonnige plaats. Het is een niet veel eisende boomsoort. Hoewel hij de voorkeur geeft aan een vochtige, diepe en goed doorlatende grond, past hij zich gemakkelijk aan. Hij is bestand tegen droogte, hitte, luchtvervuiling en heeft een goede weerstand tegen schimmels, ziektes, insectplagen en dergelijke. Hij gedijt dan ook prima in een stadstuintje. 

Ginkgo biloba kopen? 
U wilt een ginkgo biloba kopen en zeker zijn van de beste kwaliteit? Bij Bomenplein.nl krijgt u gegarandeerd de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Wij leveren de ginkgo biloba rechtstreeks van gespecialiseerde kwekers. Om de kwaliteit van de boom te onderstrepen leveren wij de boom met groeigarantie. U kunt ook gebruik maken van onze aanplantservice. Heeft u vragen, dan staan wij u natuurlijk graag te woord.

Genoemde maten en hoogtes kunnen minimaal afwijken

Aanplant service

Onze ervaren hoveniers zorgen ervoor dat uw gekochte boom snel en vakkundig bij u thuis wordt geplaatst. Zo bent u er zeker van dat de boom goed wordt geplant en aanslaat in zijn nieuwe omgeving. Het blijft tenslotte een levend organisme die met zorg moet worden behandeld. We bepalen samen met u of de beoogde plantplaats geschikt is en indien nodig adviseren wij u graag met het bepalen van andere mogelijke plantplaatsen.

All-in aanplantservice

Om het aanslaan en de groei van uw boom te bevorderen verbeteren wij de groeiplaats van de boom. We mengen de meegeleverde aanplantgrond met de uitgegraven grond. Dit mengsel verbetert de bodemstructuur, activeert het bodemleven en buffert het water. Onze aanplantgrond is verrijkt met de juiste voedingsstoffen. Optimale condities dus voor een goede groei en uitbundige bloei van de boom. De boom wordt na de aanplant stevig vastgemaakt met spanbanden aan boompalen. Dit zorgt voor een rechte groei van de boom en voorkomt wortelbreuk.

In de volle grond

Wij planten de boom in de volle grond. Indien de beoogde plantplaats is bestraat of begroeid, maak deze dan eerst vrij van alle obstakels en zorg voor voldoende ruimte voor het plantgat (kluitomvang + 1/3 kluitomvang). Als er ook wortels of stronken aanwezig zijn, wees dan tijdens het verwijderen wel voorzichtig met eventuele leidingen in de grond! Na de aanplant kunt u natuurlijk weer eventuele bestrating terugplaatsen.

Waarom bomen snoeien?

Een boom vereist verzorging. Een onderdeel daarvan is het snoeien van de boom. Er zijn verschillende redenen voor waarom dat (tijdig) moet gebeuren.

Het voorkomen of bestrijden van aantasting of ziektes

Zwakke takken, wonden of beschadigde delen kunnen een boom kwetsbaar maken. Een verzwakte boom is vatbaar en vaak ook aantrekkelijk voor uiteenlopende ziekteverwekkers. Met het snoeien kunnen dode, zwakke en zieke takken worden weggehaald. De aandoening kan hiermee worden aangepakt en kan zich niet verder in de boom verspreiden. Hiermee wordt dus niet alleen de aanblik van de boom verfraaid, de boom kan zich beter herstellen en blijft langer gezond.

Bomen snoeien voor bloei en vruchtvorming

Fruitbomen geven meer vruchten als zij regelmatig gesnoeid worden. Door het jaarlijks terug knippen van de zijtakken van bijvoorbeeld een appel- of perenboom groeien er steeds meer zijtakjes waar de vruchten aankomen. Hoe meer zijtakjes, des te meer fruitopbrengst.

Snoeien om groei te beperken

Met het snoeien van bomen kan de groei beperkt worden. Het kan nodig zijn om ruimte te behouden. Zo kunnen grote, omvangrijke bomen al snel veel zonlicht wegnemen waardoor kleinere struiken en planten hierdoor te weinig zon krijgen. Ook voorkom je met het weghalen van takken als deze langs elkaar gaan schuren het beschadigen van de bast. Knip daarom bij kruisende takken er altijd een weg en kies hierbij bij voorkeur de meest zwakke tak.

Snoeien voor een mooie vorm

Strak in vorm gesnoeide struiken spelen een belangrijke rol in veel tuinontwerpen. Om een snoeivorm in model te houden is het belangrijk regelmatig te snoeien. Soms is het gewoon nodig om een boom te snoeien omdat deze anders te groot wordt en te veel ruimte gaat innemen.

Beste tijd voor een correcte snoei

Niet alle bomen worden op hetzelfde moment en op dezelfde manier gesnoeid. De beste snoeiperiode hangt af van de boomsoort en vooral het type snoei. In de winter is van bladverliezende bomen de structuur van de takken goed te zien. Voor sommige boom- en plantensoorten is het echter beter om te wachten na de vorst in het voorjaar om vorstschade te voorkomen. Op het internet kan men snoeikalenders raadplegen voor de beste tijd van de snoei. Ook is er op het internet veel informatie beschikbaar over de juiste aanpak van het snoeiwerk per boom- of plantensoort. Heb je echter geen idee hoe te snoeien, dan is het raadzaam om het snoeien over te laten aan de vakman.